Плавання

Заняття проходять у навчальному корпусі № 24:
Ліве крило, 1 поверх, малий басейн (для тих, хто навчається плавати)
Ліве крило, 2 поверх, великий басейн.

Викладачі:
Дакал Наталія Адамівна – відповідальна за навчальне відділення, ст. викладач;
Вихляєв Юрій Миколайович – професор, доктор педагогічних наук;
Хіміч Ігор Юрійович – доцент, кандидат педагогічних наук;
Назарук Володимир Михайлович, Смірнов Костянтин Миколайович, Черевичко Олександр Геннадійович, Щеглов Євген Михайлович – ст. викладачі;
Антонюк Олександр Васильович, Ґава Владислав Дмитрович, Каліщук Олександр Юрійович – викладачі.

Користь плавання для здоров’я людини не може бути переоцінена, його можна назвати найбільш гармонійною і «екологічною» з форм фізичних навантажень.
Позитивний вплив плавання на організм людини дуже обширне. Воно допомагає боротися з зайвою вагою, зміцнює серце, продовжує життя. Плавання зміцнює кістково-м’язову систему, тиск води дає можливість розвантажити хребет. Невеликі навантаження у воді нормалізують дихання, насичує кров киснем. Звідси підвищується імунітет, стабілізується робота кровоносної системи. В результаті занять плаванням збільшується життєва ємкість легень і підвищуються функціональні можливості дихальної системи.

Відділення плавання у складі кафедри фізичного виховання було створене у 1983 році після відкриття плавального басейну.
На відділенні щорічно займаються плаванням близько 1500 студентів 1-5 курсів. Є одним з наймасовіших відділень фізичного виховання в КПІ.

Викладачами відділення розроблені та апробовані оригінальні методики організації та проведення занять з плавання зі студентами. Студенти відповідно до рівня плавальної підготовки розподіляються на 4 групи: умовно «жовті», «зелені», «сині», «червоні». В групи «жовтих» записують студентів, які не вміють плавати. Заняття початкового навчання плаванню з такими студентами проводяться в навчальному басейні. Групи «зелених» формуються зі студентів, які в змозі проплисти 25 метрів довільним способом. Групи «синіх» – студенти, які достатньо фізично підготовлені, щоб проплисти довільним способом 50 метрів і більше, та володіють деякими елементами спортивної техніки плавання. Групи «червоних» складаються зі студентів, які мають плавальну підготовку – володіють технікою плавання спортивними способами.
Студенти груп «зелених» та «синіх» вивчають техніку спортивних способів плавання. В програмі груп «червоних» – вдосконалення техніки плавання та початкове тренування. Зі студентів групи «червоних» формується збірна команда НТУУ «КПІ» з плавання.